06.03.2022

U organizaciji Gorske službe spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine proteklog je vikenda na Visočici završen ciklus obuke gorskog spašavanja kroz zimski tečaj i obuke pripravnika spasilaca.
Nakon završenog ljetnog tečaja gorskog spašavanja, pripravnici usvajaju tehnike spašavanja u zimskim uslovima.
Kroz ovaj program obuke uključeno je devet polaznika GSS - Stanice Sarajevo, a angažovano je više instruktora i kandidata za instruktore GSS FBiH.
Kroz cjelodnevni program u trajanju od 3 vikenda polaznici su imali priliku da na terenu pod budnim okom instruktora uvježbavaju teorijski stečeno znanje u procesu stasavanja u registrovane gorske spasioce.

Planom obuke obrađene su teme lavina, lavinskih spašavanja i potrage, te spašavanja na žičarama.
Uz pratnju instruktora i kandidata za instruktore kandidati su prošli i terenske vježbe sondiranja i tehnika spašavanja u lavinskim nesrećama.
Na kraju tečaja, pored završnog teoretskog i praktičnog ispita, izazov za kandidate bilo je snalaženje u izradi bivka te spavanje u istom. Ovo je značajan test za sve kandidate koji su pokazali spretnost u izradi bivka, kao i fizičku i psihičku spremnost za ove izazove.

Pored značajne titule značkom registrovanog spasioca preuzimate veliku odgovornost i breme za spašavanje i pomaganje u uslovima kada druge službe ne mogu pomoći.

Kandidati su pokazali zavidno znanje i spretnost, a GSS FBiH je bogatiji za 15 spasilaca pripravnika.

Vaš GSS Team - stanica Sarajevo
#cuvajtesepazitese

Facebook