04/12/2021

Preko šezdeset spasilaca Gorske službe spašavanja - Stanice Sarajevo, učestvovalo je na redovnoj godišnjoj staničnoj provjeri.
04.12.2021. godine, preko šezdeset spasilaca Gorske službe spašavanja - Stanice Sarajevo, učestvovalo je na redovnoj staničnoj provjeri koja se provodi na godišnjem nivou. Provjera je počela u ranim jutarnjim satima i trajala do iza ponoći.
U prvom dijelu provjere svaki pripadnik je pristupio ispitu na kojem se provjerilo individulano znanje od najsonovnijih čvorova do najsloženijih izrada sistema za spašavanje, upotrebe trasnsportnih sredstava i osnova prve pomoći koja je neophodna na terenu. Nakon uspješne provjere gdje su svi članovi pokazali izuzetno visok stepen znajanja, podižući standard provjere na novi viši nivo, krenulo se sa praktičnim dijelom - vježbom. U vježbi su bili zastupljeni segmenti od organizacije akcija, potrage, transporta sa nepristupačnig terena pa sve do medicinskog zbrinjavanja unesrećene osobe. Nakon uspješnog izvođenja vježbe uslijedio je detaljni debrifing, na kojem su se analizirali svi segmenti simulirane akcije s ciljem unaprjeđenja rada stanice.
Po završetku stanične provjere iskorištena je i prilika da se svečano promovišu novi spasioci GSS - Stanice Sarajevo koji su nakon višegodišnje edukacije proteklog mjeseca pristupili polaganju ispita koji se održao u organizaciji Gorske službe spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine, gdje su uspješno položili i stekli zvanje Gorski spasilac.

 

Vaš GSS Team - stanica Sarajevo
#cuvajtesepazitese

Facebook