Bajina Bašta, 28.02.2023.

Uz podršku Europske unije u Bajinoj Bašti održana je završna konferencija projekta “Poboljšanje spremnosti za hitne intervencije i koordinisani odgovor u pograničnom području Srbije i Bosne i Hercegovine“. Projekat je trajao 21 mjesec i vrijedan je 375.712,48 eura. 
 
“Kroz ovaj projekat nabavili smo vrijednu spasilačku opremu, kao i dio medicinske opreme. To će nam značajno olakšati funkcionisanje u budućnosti.
 
Takođe, imali smo i zajedničke spasilačke obuke i u različitim domenima spašavanja mnogo naučili”, rekao je Marko Čalija, spasilac Gorske službe
spašavanja Srbije.
 
Samy Hermas, iz Gorske službe spašavanja Stanica Sarajevo, istakao je da je Stanici Sarajevo ovo bio prvi EU projekat na kojem je učestvovala i da je to veoma značajno iskustvo koje je Stanica stekla, kao i povezivanje i razmjena iskustava sa ostalim partnerima na projektu.
 
Projektne aktivnosti realizovane su u Zlatiborskom okrugu, kao i u Bosni i Hercegovini, i to u Brčkom, Foči, Orašju, Bjeljini, Sarajevu, Trnovu, Hadžićima.
 
“Kroz ovaj projekat mi smo nabavili opremu za Planinarski dom u Rastištu, te zahvaljujući tome uslovi za boravak su podignuti na značajno viši nivo”, objasnio je Nenad Lečić, iz planinarskog udruženja “Tara”.
 
Iako je projekat završen, Gorske službe spašavanja Srbije i Bosne i Hercegovine i Planinarski klub Tara nastavljaju saradnju. Već za proljeće dogovoren je zajednički trening u spašavanju iz brzih voda, koji će biti održan na Drini.
 
 

Vaš GSS Team - stanica Sarajevo

 

Facebook