Sarajevo, 16.12.2022.

Gorska šlužba spašavanja - Stanica Sarajevo je organizovala radionicu, a održana je 16.12.2022. godine u JU Srednja škola za okoliš i drvni dizajn Sarajevo, JU Treća gimnazija Sarajevo i Srednjoškolski centar u Hadžićima sa oko 250 učenika četvrtih razreda te nastavnicima i stručnim osobljem. Radionice su organizovane u saradnji sa kolegama iz Gorske službe spašavanja Srbije te Službe za civilnu zaštitu Općine Centar i Službe za civilnu zaštitu Općine Hadžići.

Projekat „Poboljšana spremnost za hitne intervencije i koordinisani odgovor u pograničnom području Srbije i Bosne i Hercegovine“ sufinansira Evropska unija u okviru finansijskog instrumenta predpristupne pomoći (IPA II) kroz Program prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina 2014-2020, koji ima cilj unaprijediti kapacitete za reagovanje u vanrednim situacijama sa fokusom na prirodne katastrofe u prekograničnom području.

Cilj realizacije je podizanje svijesti opšte populacije i ugroženih grupa o upravljanju prirodnim katastrofama, odnosno spremnosti, reagovanju i saniranju posljedica. Prirodne katastrofe svakodnevno odnose veliki broj ljudskih života i pričinjavaju veliku materijalnu štetu. Imajući u vidu nemogućnost apsolutnog sprječavanja posljedica prirodnih katastrofa, mjere spremnosti imaju zadatak da direktno/indirektno smanje njihove negativne uticaje. Jedna od najvažnijih mjera koja doprinosi pripremljenosti da se na adekvatan način suočimo sa prirodnim katastrofama je unapređenje znanja i kapaciteta koje su razvili subjekti zaštite i spašavanja kako bi efikasno predvidjeli, u najboljoj mjeri odgovorili i na pravi način sanirali posljedice prirodnih katastrofa.

 

Projekat “Poboljšanje spremnosti za hitne intervencije i koordinisani odgovor u pograničnom području Srbije i Bosne i Hercegovine“ trajaće 21 mesec i vredan je 375.712,48 eura. Cilj je bolja prekogranična institucionalna i operativna saradnja Gorskih službi spasavanja Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i njihova intenzivnija razmena iskustava.

 
 

Vaš GSS Team - stanica Sarajevo

 

Facebook