Dana 06.02.2021. godine, u subotu je održana vježba Gorske Službe Spašavnja - stanica Sarajevo na platou Babinog dola na planini Bjelašnici.

Scenario vježbe:
u 15:00 sati GSS - stanica Sarajevo je zaprimila poziv od OKC-a u kojem je obaviještena da je na planini Bjelašnica na skijalištu u Babinom dolu došlo do zastoja vertikalnog transporta – preciznije lifta šestosjed, te da je na korpama ostalo ljudi koje treba evakuisat sa istih do bezbjednog mjesta. Odmah po dobijanju poziva Stanica je alarmirana, upućena je obavijest da se spasioci stave u pripravnost, te je na teren upućen dezurni Tim koji se nalazi na obezbjeđenju samog skijališta.

Nakon što su spasioci iz dežurnog Tima došli na lokalitet samog vertikalnog transporta uvidjeli su da su im potrebni dodatni ljudski resursi, te specijalistički timovi za spašavanje sa vertikalnog transporta.

U 15:15 sati svi raspoloživi spasioci su upućeni na teren.
Okupljanje je završeno u 16:00, te je izvršena prozivka, postrojavanje prisutnih, popis i podjela u timove kojima su dodijeljeni radni zadaci.

U 16:30 sati počinje se sa pripremama radnih tačaka kako bi se bezbijedno i sigurno evakuisale unesrećene osobe.

Uz pomoć tehnika za spašavanje sa vertikalnog transporta osobe su bezbjedno evakuisane sa korpi lifta šestosjed, transportovane do tople prostorije u prostoru ciljne kuće Beneton, te predate medicinskom osoblju HMP na dalje zbrinjavanje.

Vježba je završena u 21:30h i ocijenjena je kao vrlo uspješna, a ne terenu je bilo 34 spasioca koji su ovom vježbom pokazali svoju spremnost i kolegijalnost u kriznim situacijama.

 

Vaš GSS Team - stanica Sarajevo
#cuvajtesepazitese

Facebook