U popodnevnim satima 08.11.2018 godine su krenule pripreme na lokalitetu Darive za noćnu vježbu spašavanja iz stijene. Cilj vježbe bio je testirati trenutnu spremnost spasioca i njihovih tehnika spašavanja u noćnim uslovima.
Scenario vježbe: U prvoj trećini stijene povrijeđen alpinista kojeg je trebalo medicinski zbrinuti, transportovati do prve lokacije sistemom za spuštanje te izvršiti podizanje unesrećenog sistemima za podizanje do mjesta na kojem je omogućen transport terenskim vozilima.
Članovi Gorske Službe Spašavanja - stanica Sarajevo podjeljeni u dva tima su u noćnim uslovima obezbijedili mjesto nesreće, zbrinuli povrijeđenog te izradili sistem Tirolske žičare za spuštanje dok je drui tim radio na pravljenju štandova i sistema za podizanje.
Gorska Služba Spašavanja - stanica Sarajevo je još jednom pokazala da je spreman za djelovanje i u ovakvim, vrlo zahtjevnim naćinima spašavanja i u najekstremnijim uslovima na terenu. Vježbu su nadgledala dva instruktora GSS-a i tri pripravnika za instruktore GSS-a.

 

 


Vaš GSS Team...

Facebook