10., 11. i 12. februara 2009 godine za pripadnike Gorske službe spasavanja, stanica Sarajevo, a u saradnji sa Zračnim snagama Armije Bosne i Hercegovine, održana je obuka helikopterskog spasavanja. Obuku je uspješno završilo, sa položenim završnim praktičnim ispitom, osam članova GSSSS: Adnan Podžo ( načelnik GSSSS ), Tigran Elezović ( doktor ), Edin Merzić, Kerim Ferušić, Demir Nermin, Miralem Hasović, Bojan Imamović i Eldin Mulić. Ovo su PRVI SPASIOCI, OBUČENI ZA HELIKOPTERSKO SPASAVANJE IZ CIVILNIH STRUKTURA U BIH U POSLIJERATNOM PERIODU.
    Spasioci su se kroz obuku upoznali sa procedurama helikopterskog spasavanja, te načinima djelovanja u stvarnim uslovima spasilačkih akcija. Završni ispit se sastojao od prilaska iz zraka unesrećenom na teško pristupačnom terenu, pružanja prve pomoći, smještanja u transportno sredstvo ( helikopterska nosiljka ), te helikopterskog premještanja unesrećenog i spasioca na sigurnu lokaciju za ulazak u helikopter.
    Sa ovom obukom se stvorio osnovni preduslov da spasioci GSS stanica Sarajevo mogu djelovati u stvarnim situacijama, pri čemu bi koristili helikopter kao sredstvo transporta i sredstvo bržeg dolaska na mjesto nesreće. Ovim bi se u mnogome smanjilo vrijeme dolaska na mjesto nesreće, što u stvarnim situacijama povećava stepen za preživljavanje unesrećenih. Ovo nije posljednja aktivnost GSSSS i Zračnih snaga Armije Bosne i Hercegovine, što ostavlja prostora za dodatno usavršavanje i zajedničko djelovanje na terenu cijele Bosne i Hercegovine.

Gorska Služba Spašavanja
Mountain Rescue Service

Centar za obavještavanje

121

+387 62 654 456
+387 61 299 443

gss@gss-sarajevo.com