VjezbaHeliodrom2010_panoramska

Gorska služba spasavanja Stanica Sarajevo je u nedjelju 21.02.2010. godine, na Bjelašnici lokalitet lifta „heliodrom“ , izvela vježbu spasavanja unesrećenog skijaša. Vježba je provedena po sljedećem scenariju....
Po dojavi da je na tom lokalitetu pokrenuta lavina i da je u njoj nestao jedan skijaš, ekipe Gorske službe spasavanja su izašle na teren. Osim pretraživanja lavine (lavinske sonde i lavinski detektori), spasioci su pregledali i jamu koja se nalazi u neposrednoj blizini mjesta nesreće. Sumnja da je lavina „ugarala“ skijaša u jamu pokazala se realnom. Unesrećeni skijaš je pronađen u spomenutoj jami. Povrede koje su ustanovljene pregledom tijela ukazivale su na povredu kičme. Nakon što su ga ljekar stanice i jedan spasilac adekvatno imobilizirali, pristupilo se izvlačenju unesrećenog. Iz jame je izvučen sistemom „tirolske žičare“. Potom se pristupilo evakuaciji, odnosno transportu povrijeđenog skijaša i to „štafetnim spuštanjem“ u „aki“ čamcu do uređene skijaške staze. Nastavak transporta je tekao skijaškom stazom uobičajenom procedurom transporta povrijeđenih skijaša na skijalištu.

Cjelokupna vježba je trajala dva sata i dvadeset minuta.
U vježbi su učestvovala 33 spasioca, članovi Gorske službe spasavanja Stanica Sarajevo (aktivni članovi Gorske Službe Spasavanja Stanica Sarajevo, Alpinistički tim specijale policijske jedinice F MUP-a, Specijalni vod za spasavanje jedinice Civilne zaštite RD Sarajevo BH Telecom-a, jedan pripadnik MUP-a Kantona Sarajevo, te dvojica uposlenika ZOI 84). Vođa vježbe bio je Nermin Demir, a instruktor i supervizor Drago Bozija.
Vježba upravo po ovom scenariju je rađena zbog sve češćih pokretanja lavina i na domaćim i na inozemnim skijalištima. Kako se u takvim okolnostima radi o vrlo zahtjevnim akcijama spasavanja, ovakva vježba je idealna za provjeru psihičke, fizičke i tehničke obučenosti pripadnika Gorske službe spasavanja. Simuliranom zadatku su svi odgovorili maksimalno spremno.

VjezbaHeliodrom2010_2VjezbaHeliodrom2010_1

VjezbaHeliodrom2010_3VjezbaHeliodrom2010_4

Više fotografija u FOTO Galeriji


Gorska Služba Spašavanja
Mountain Rescue Service

Centar za obavještavanje

121

+387 62 654 456
+387 61 299 443

gss@gss-sarajevo.com