2010. godina

Gorska služba spasavanja, stanica Sarajevo, zajedno sa kolegama iz Gorske službe spasavanja Olimpijski centar Jahorina, je u nedjelju 04.07.2010. godine, u kanjonu Miljacke, izvela ljetnu vježbu spasavanja dvoje djece koji su bili unesrećeni. Vježba je provedena po sljedećem scenariju....
Vjezba_Miljacka_2010_054Vjezba_Miljacka_2010_016

U nedjelju 04.07.2010. godine bit će održana vježba u okviru koje će biti provjerena psihička, fizička i tehnička sposobnost članova Gorske Službe Spašavanja.
U vježbi će učestvovati Gorska Služba Spašavanja Stanica - Sarajevo zajedno sa Gorskom Službom Spašavanja - Jahorina a lokalitet vježbe je u kanjonu rijeke Miljacke.

Detaljna uputstva za učesnike u vježbi ćemo naknadno dostaviti svim učesnicima.

U okviru redovne obuke i provjere znanja članovi GSS Stanice Sarajevo su u saradnji sa Oružanim snagama BIH izvršili trenaž iz helikopterskog spašavanja. Provjera je urađena na helikopterima UH-1H Irouqese, koji se koriste u redovnim akcijama spašavanja unesrećenih  i izviđanja terena. Ova provjera je ujedno i produženje licence za helikopterske spasioce članovima Stanice Sarajevo, te kao takva nas dovodi u priliku da veoma brzo, uz pomoć helikoptera OS BIH, mozemo djelovati u stavrnim akcijama spašavanja.

HelyHangarHelyTrenaz

VjezbaHeliodrom2010_panoramska

Gorska služba spasavanja Stanica Sarajevo je u nedjelju 21.02.2010. godine, na Bjelašnici lokalitet lifta „heliodrom“ , izvela vježbu spasavanja unesrećenog skijaša. Vježba je provedena po sljedećem scenariju....
Po dojavi da je na tom lokalitetu pokrenuta lavina i da je u njoj nestao jedan skijaš, ekipe Gorske službe spasavanja su izašle na teren. Osim pretraživanja lavine...

BJELAŠNICA: PREDSTOJEĆI VIKEND VJEŽBA ZA ČLANOVE GORSKE SLUŽBE SPAŠAVANJA

DSCF6534
Ovog vikenda na olimpijskoj planini Bjelašnici bit će održana vježba u okviru koje će biti biti provjerena psihička, fizička i tehnička sposobnost članova Gorske službe spašavanja stanica Sarajevo. Ovakva provjera provodi se obavezno jednom godišnje.

Scenario vježbe obuhvatit će simuliranje spašavanja iz lavine i jame...

SEDAM NOVIH REGISTROVANIH GORSKIH SPASILACA

Polaganje2010_23Proteklog vikenda sedam članova Gorske službe spašavanja, stanica Sarajevo, polagali su tehnike ljetnjeg i zimskog spašavanja, te pružanja prve pomoći u planinskim i drugim uvjetima.
Nakon dvodnevne provjere znanja (teoretski i praktično), zvanje REGISTROVANOG GORSKOG SPASIOCA uspješno su stekli: ...

Gorska Služba Spašavanja
Mountain Rescue Service

Centar za obavještavanje

121

+387 62 654 456
+387 61 299 443

gss@gss-sarajevo.com