mVjezba_Trosjed_2011_30 mVjezba_Trosjed_2011_33

Gorska Služba Spašavanja Stanica Sarajevo je za protekli vikend (12.11.2011. godine), na Bjelašnici lokalitet Babin Do, izvela vježbu spašavanja u slučaju zastoja ili kvara na vetikalnom transportu - Trosjedne žičare.
 
 
Vježba je provedena po sljedećem scenariju....Po dojavi da je na lokalitetu Babin Do došlo do zastoja vertikalnog transporta i da se na njemu nalazi veći broj skijaša,  ekipe Gorske Službe Spašavanja Stanica Sarajevo su izašle na teren. Formirane ekipe su u grupama raspoređene duž trase vertikalnog transporta i sa svom raspoloživom opremom krenule u izvlačenje skijaša sa korpi.  U vježbi su učestvovala 24 spasioca, članovi Gorske Službe Spašavanja Stanica Sarajevo (aktivni članovi Gorske Službe Spašavanja Stanica Sarajevo, Kantonalna uprava Civilne Zaštite, Specijalni vod za spasavanje jedinice Civilne zaštite RD Sarajevo BH Telecom-a  te pet uposlenika ZOI 84). Vođa vježbe bio je Adnan Podžo, a instruktor i supervizor Selver Ajrulahi.
 
Vježba po ovom scenariju je rađena zbog nadolazeće skijaške sezone i sarednje GSS-a Stanica Sarajevo sa KJP ZOI`84 koja je na zavidnom nivou te sa zajedničkom željom da ovu skijašku sezonu dočekaju što spremniji. Kako se u takvim okolnostima radi o vrlo zahtjevnim akcijama spašavanja, ovakva vježba je idealna za provjeru psihičke, fizičke i tehničke obučenosti pripadnika Gorske Službe Spašavanja. Simuliranom zadatku su svi odgovorili maksimalno spremno.
 
 

Više fotografija u FOTO Galeriji.


Gorska Služba Spašavanja
Mountain Rescue Service

Centar za obavještavanje

121

+387 62 654 456
+387 61 299 443

gss@gss-sarajevo.com