Dana 11.09.2011 na lokalitetu sarajevskog izletišta Čavljaka, u jami Čavljak održana je speleo vježba Gorske službe spašavanja Stanice Sarajevo koja je imala za cilj provjeru fizičke i tehničke pripremljenosti spasioca. Na vježbi je učešće uzelo 15 spasioca. Vođa viježbe Erkam Duraković je iskoristio priliku da pripravnicima demonstrira nove tehnike speleo spasavnja. Jedan od učesnika same viježbe, član stanice Sarajevo, u organizaciji Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine putuje 17.09.2011. godine Bugarsku kao učesnik internacionalnog  kampa za speleo spasavanje.
 
Prije same vježbe uklonjeno je granje i očišćen prilaz jami radi lakšeg i sigurnijeg rada. Nakon pripreme jame spasioci i pripravnici su se spustili  50-tak metara, te nakon toga primjenom tehnike penjanja uz uže (žimaranja) izašli  iz iste. Registrovani spasioci i stariji pripravnici su pokazali zavidno znanje. Sama vježba je  kvalitetno i brzo urađena te je još jednom pokazala da su spasioci u Stanici Sarajevo spremni odgovoriti na sve zahtjeve koji se pred njih postave. Pored članova stanice vježbi su prisustvovali predstavnici Civilne zastite Kantona Sarajevo te izrazili zadovoljstvo na spremnosti i organizovanosti članova Stanice Sarajevo.
 

Dana 11.09.2011 na lokalitetu sarajevskog izletišta Čavljaka, u jami Čavljak održana je speleo vježba Gorske Službe Spašavanja Stanice Sarajevo koja je imala za cilj provjeru fizičke i tehničke pripremljenosti spasioca. Na vježbi je učešće uzelo 15 spasioca. Vođa viježbe Erkam Duraković je iskoristio priliku da pripravnicima demonstrira nove tehnike speleo spasavnja.

VjezbaCavljak2011_02 VjezbaCavljak2011_09

Jedan od učesnika same viježbe, član stanice Sarajevo, u organizaciji Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine putuje 17.09.2011. godine Bugarsku kao učesnik internacionalnog  kampa za speleo spasavanje.

Prije same vježbe uklonjeno je granje i očišćen prilaz jami radi lakšeg i sigurnijeg rada. Nakon pripreme jame spasioci i pripravnici su se spustili 50-tak metara, te nakon toga primjenom tehnike penjanja uz uže (žimaranja) izašli  iz iste. Registrovani spasioci i stariji pripravnici su pokazali zavidno znanje. Sama vježba je  kvalitetno i brzo urađena te je još jednom pokazala da su spasioci u Stanici Sarajevo spremni odgovoriti na sve zahtjeve koji se pred njih postave. Pored članova stanice vježbi su prisustvovali predstavnici Civilne zastite Kantona Sarajevo te izrazili zadovoljstvo na spremnosti i organizovanosti članova Stanice Sarajevo.

 

FOTO GALERIJA


Gorska Služba Spašavanja
Mountain Rescue Service

Centar za obavještavanje

121

+387 62 654 456
+387 61 299 443

gss@gss-sarajevo.com