2011. godina

mVjezba_Trosjed_2011_30 mVjezba_Trosjed_2011_33

Gorska Služba Spašavanja Stanica Sarajevo je za protekli vikend (12.11.2011. godine), na Bjelašnici lokalitet Babin Do, izvela vježbu spašavanja u slučaju zastoja ili kvara na vetikalnom transportu - Trosjedne žičare.
 
 
Vježba je provedena po sljedećem scenariju....Po dojavi da je na lokalitetu Babin Do došlo do zastoja vertikalnog transporta i da se na njemu nalazi veći broj skijaša,

Dana 11.09.2011 na lokalitetu sarajevskog izletišta Čavljaka, u jami Čavljak održana je speleo vježba Gorske službe spašavanja Stanice Sarajevo koja je imala za cilj provjeru fizičke i tehničke pripremljenosti spasioca. Na vježbi je učešće uzelo 15 spasioca. Vođa viježbe Erkam Duraković je iskoristio priliku da pripravnicima demonstrira nove tehnike speleo spasavnja. Jedan od učesnika same viježbe, član stanice Sarajevo, u organizaciji Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine putuje 17.09.2011. godine Bugarsku kao učesnik internacionalnog  kampa za speleo spasavanje.
 
Prije same vježbe uklonjeno je granje i očišćen prilaz jami radi lakšeg i sigurnijeg rada. Nakon pripreme jame spasioci i pripravnici su se spustili  50-tak metara, te nakon toga primjenom tehnike penjanja uz uže (žimaranja) izašli  iz iste. Registrovani spasioci i stariji pripravnici su pokazali zavidno znanje. Sama vježba je  kvalitetno i brzo urađena te je još jednom pokazala da su spasioci u Stanici Sarajevo spremni odgovoriti na sve zahtjeve koji se pred njih postave. Pored članova stanice vježbi su prisustvovali predstavnici Civilne zastite Kantona Sarajevo te izrazili zadovoljstvo na spremnosti i organizovanosti članova Stanice Sarajevo.
 

Dana 11.09.2011 na lokalitetu sarajevskog izletišta Čavljaka, u jami Čavljak održana je speleo vježba Gorske Službe Spašavanja Stanice Sarajevo koja je imala za cilj provjeru fizičke i tehničke pripremljenosti spasioca. Na vježbi je učešće uzelo 15 spasioca. Vođa viježbe Erkam Duraković je iskoristio priliku da pripravnicima demonstrira nove tehnike speleo spasavnja.

VjezbaCavljak2011_02 VjezbaCavljak2011_09

Jedan od učesnika same viježbe, član stanice Sarajevo, u organizaciji Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine putuje 17.09.2011. godine Bugarsku kao učesnik internacionalnog  kampa za speleo spasavanje.

Združena vježba GSS BiH održana je dana 28.05.2011 u mjestu Kamenica. Organizator združene vježbe je bila GSS stanica Zavidovići. Učešće na vježbi su uzele sve stanice (osim stanice Gornji Vakuf/Uskoplje koja je bila opravdano odsutna).

Zavidovici2011

Sam scenario vježbe je bio pad aviona sa tri člana posade na veoma nepristupačnom terenu...

 

Dana 10.04.2011. godine održana je kondiciona vježba-trening za članove GSS-a, stanica Sarajevo.
Polazna tačka Hrasnička džamija u 09:00.
Opis ture: Hrasnica (510 m/n.v.), Dugi laz, Planinarski dom Hrasnički stan (1315 m n./v.), Malo polje (1162 m n./v.).
Visinska razlika: 805 m

Subota, 05.marta 2011. Bjelašnica

GSS Stanica Sarajevo u subotu, 05. marta 2011. godine izvela je s uspjehom još jednu pokaznu vježbu. U Babinom dolu, u donjem dijelu glavne skijaške staze, 22 člana Stanice, Alpinističkog tima FMUP-a, te ZOI '84 - tima pri GSS-u, pokazali su vještine zbrinjavanja i transporta povrijeđenih na skijalištu.

Pretpostavka je bila da je došlo do povrjeđivanja više skijaša, a zamisao prikazati umijeće, uvježbanost i opremljenost članova i Stanice GSS-a za spasavanje u uvjetima posjedovanja improvizirane, ali i najmodernije opreme. Svim “povrijeđenima” je pružena brza prva liječnička pomoć, imobilizirani su i pripremljeni za transport do kola Hitne medicinske pomoći. Uslijedio je spust niz stazu uz upozoravajuće zvuke motornih sanki u uvjetima guste magle – idealnim za stvarnu situaciju sudara, padova i težih povrjeđivanja. Srećom, taj dan nije bilo stvarno unesrećenih.

Naslovna1_Vjezba2011Bjelasnica

 

Gorska Služba Spašavanja
Mountain Rescue Service

Centar za obavještavanje

121

+387 62 654 456
+387 61 299 443

gss@gss-sarajevo.com