Gorska služba Spašavanja - stanica Sarajevo je u jutarnjim satima subote 14. aprila 2018. dobila poziv od Kantonalnog operativnog centra (121) te smo upućeni da započnemo potragu na području općine Trnovo za nestalom osobom.

Interventni tim od 9 ljudi, uz potražnog psa Šmekija, izašao je odmah na teren. Mladić iz sela Gaj, osoba sa mentalnim poteškoćama, nestao je prethodnog dana u popodnevnim satima kada je u toku čuvanja ovaca na obiližnjoj livadi dobio jaku glavobolju i udaljio se u nepoznatom pravcu. Mještani i lokalni lovci su od prethodnog dana pretraživali obližnje područje.

Nakon dobijanja informacija od porodice i policije općine Trnovo ustanovljeno je da će prvo potražni pas pokušati naći trag te je Šmeki krenuo u potragu po mirisu potkošulje nestalog momka. Otežavajuća okolnost je bila to što je član porodice prethodnu noć spavao u krevetu nestalog momka, i kretao se po istom terenu u toku potrage, što je otežavalo razlikovanje tragova.

Zahvaljujući poznavanju terena potražnog psa smo uputili na teren koji je imao veću vjerovatnoću nalaska gdje je Šmeki  i našao trag na biciklističkoj stazi Brda – Sinanovići (Rakitnica). Za to vrijeme drugi tim se spremao da krene iz Sarajeva i pridruži se potrazi.

U 14:21 nestali momak je pronađen na putu i tragu koji smo pratili. Nestali nije bio povrijeđen, ali je bio blago dezorijentisan. Porodica je bila na licu mjesta te su ga sa srećom dočekali i preuzeli dalju brigu o njemu.

Vaš GSS Team...

Facebook