Prema unaprijed planiranom rasporedu aktivnosti GSS - stanice Sarajevo više nego uspješno je realizirana posjeta HGSS stanici Gospić. Srdačni domaćini su nas nesebično ugostili, te su nas oba dana vikenda vodili u obilazak zaštićenih područja, nacionalnih parkova i prakova prirode republike Hrvatske.

Po dolasku u Gospić domaćini su nas ugostili u svojoj kući HGSS-a, za koju moramo spomenuti da je u potpunosti opremljena svim mogućim stvarima koje jedna gss stanica treba za svoj uspješan rad. Od zavidno opremljene garaže, preko oružarnice napunjene raznim zanimljivim spravicama do velike konferencijske dvorane za održavanje redovnih edukacija za kontinuirano usavršavanje. U potkrovlju se krije spavaona sa cca 30 ležaja.

Prvi dan zaputili smo se u Nacionalni park Sjeverni Velebit koji je uvršten na UNESCO listu svjetske baštine povodom čega je nedavno otvorena „Kuća Velebita“ u kojoj se mogu vidjeti sve znamenitosti i bogatstvo Sjevernog Velebita . Na našem putu kroz Nacinalni park posjetili smo i Zavižan, vrh u čijoj se blizini nalazi i planinarski dom Zavižan kao i najvisočija meteorološka stanica u Hrvatskoj. Nakon kratkog predaha uz raznovrsnu gastronomsku ponudu domaćina put smo nastavili prema Dabarskim kukovima u kojima se nalazi veliki broj pripremljenih sportsko-penjačkih smjerova u kojima smo i mi ostavili svoje tragove. Ekipa od dvije naveze prepenjala je 4 smjera, te uz druženje i veselu atmosferu podijelili nova znanja i nova iskustva. Dan smo polako završavali u predivnom predjelu Baških Oštarija u kojim su nas ljubazni domaćini ugostili svojim specijalitetom pastrmkom na žaru. Uz veselo druženje dan smo završili i drugi već započeli ispred kuće HGSS-a u pripremi plana za nedelju koja je bila veoma zanimljiva.

Drugi dan spremili smo opremu za ronjenje i krenuli prema Karlobagu. Nedaleko iza Karlobaga nalazi se zaštičeno područje parka prirode Velebit – uvala Zavratnica. Predivan krajolik i predivno more pružilo je našim članovima odlične uslove za upoznavanje s osnovama ronjenja u kojima su u kristalno čistoj vodi imali priliku vidjeti i potopljeni brod. Dan smo oko podneva morali polako završavati s obziom da nas je čekao i put nazad, pa smo se još jednom uputili u Baške Oštarije na ručak, te svoje putovanje polako završavali.

Ovim putem želimo se zahvaliti kolegama iz HGSS stanice Gospić na gostoprimstvu i srdačnosti koju su nam pružili, kao i na predivnom druženju i novim iskustvima. U skorije vrijeme nadamo se ponovnom druženju na snježnim padinama drage nam Bosne i Hercegovine.

Vaš GSS Team...

Facebook