U dane vikenda članovi Gorske Službe Spašavanja - stanica Sarajevo su imali aktivnosti vezane za edukaciju i digiralnu kartografiju, polaganje za zvanje Instruktor GSS-a u nedjelju vježbu na Bjelašnici te aktivnosti na obezbjeđenju skijališta.

U subotu i nedjelju (dana 20. i 21.01.2018 godine) GSS - stanica Sarajevo je bila domačin kolegama ih BiH a radi održavanja edukacije i predavanja o digitalnoj topografiji i korištenju digitalnih mapa.
Prvi dio obuke održan je u Međunarodnom centru za djecu i omladinu na Grbavici gdje su predavači iz GSS stanica Mostar i Sarajevo iznjeli uvodno predavenje o upotrebi GPS uređaja i raznih softverski riješenja kao veoma korisnim pomagalima u potragama.
Drugi dio je bio praktični a odvijao se lokalitetu planine Bjelašnice, gdje su primjenjene tehnike digitalne topografije na terenu i simulacija potrage uz korištenje GPS uređaja.

Na lokalitetu Bjelašnice u subotu (dana 20.01.2018 godine) su spasioci GSS - stanice Sarajevo, Erkam Duraković, Redžep Grabus i Nermin Demir, uspješno položili završni ispit pred komisijom FGSS-a (Federalne Gorske Služba Spašavanja) i stekli zvanje INSTRUKTOR GSS-a.

Uporedo sa navedenim aktivnostima članovi Gorske Službe Spašavanja - stanica Sarajevo svakodnevno dežuraju na Olimpijskim planinama Bjelašnica i Igman. Kako je u dane vikenda posječenost naših planina na zavidnom nivio tako spasioci imaju sve više posla. Za pomenuti vikend bilo je 11 intervencija te i ovim putem apelujemo na posjetioce da adekvatni procjene svoje sposobnosti i mogučnosti pri izlasku na planinu.

 

Vaš GSS Team...

Facebook