U ponedjeljak, 20. novembra 2017. godine sa početkom u 20:00 sati u prostorijama Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo na Grbavici, Gorska Služba Spašavanja - stanica Sarajevo je održala prvi sastanak sa kandidatima za prijem u stanicu.

Na konkurs koji je bio otvoren mjesec dana u periodu od 5. oktobra do 6. novembra ove godine prijavila su se 63 kandidata od kojih je velika većina aplicirala za poziciju operativac-spasilac dok su se neki odlučili da rad stanice pomognu kao pridruženi članovi.
Kandidatima za prijem u članstvo su se obratili Dženadin Veladžić predsjednik Upravnog odbora, Demir Nermin načelnik Stanice, i Erkam Duraković predsjednik Komisije za prijem i edukaciju. Oni su istakli da kandidate čeka puno rada i da očekuju maksimalnu ozbiljnost i disciplinu. Po riječima Erkama Durakovića "Gorska služba spašavanja jeste dobrovoljna i volonterska, ali je ipak služba".
Od kandidata se očekuje da u narednih 6 mjeseci dokažu da imaju odgovarajuću fizičku i psihičku spremu za rad u Gorskoj Službi Spašavanja, kao i spremnost da žrtvuju svoje slobodno vrijeme koje će im omogućiti da kroz veliki broj vježbi treninga budu osposobljeni za spašavanje života unesrećnih osoba. Kandidati koji prođu testiranje na strah od visine i testiranje fizičke spreme čeka period obuka iz oblasti prve pomoći i tehnika spašavanja.

Zahvaljujemo našem domaćinu Međunarodnom centru za djecu i omladinu na Grbavici koju su nam ustupili prostor za ovaj sastanak i buduće sastanke i aktivnosti što će u mnogome olakšati rad stanice.

 

 

Vaš GSS Team...

Facebook