Danas smo svjedoci se većih klimatskih promjena i prirodnih nesreća poput poplava koje su sve češće kako u svijetu tako i u Bosni i Hercegovini. Silom prilika smo prepoznali da je sve veća potreba za spašavanje i urbanim sredinama, u slučajevima prirodnih katastrofa i u svim nepristupačnim i skučenim prostorima, te da je neophodno da naši spasioci budu prikladno obučeni za takvu vrstu spašavanja, kao što su obučeni za spašavanje u planinama.

S tim na umu u periodu od 19. do 22. oktobra 2017. godine 13 članova je završilo Rescue 3 kurs spašavanja na brzim vodama i u poplavama. Edukacija se održavala na rijeci Fojnici, nedaleko od Visokog. Tokom 4 dana trajanja kursa polaznici su slušali teoretska predavanja, savladavali zadate tehnike, odradili sve vježbe u vodi, te uspješno položili pismeni i praktični dio ispita. Nakon završene obuke GSS - stanica Sarajevo bogatija je za 13 SRT spasilaca (Swiftwater and flood rescue technician – tehničar za spašavanje iz brzih voda i poplava).

Kurs su vodili instruktori Ivan Šafradin i Toni Poljak iz Hrvatske Gorske Službe Spašavanja – HGSS, koja je nosilac licence za edukaciju Rescue 3 za područje Balkana. Instuktorima se ovom prilikom zahvaljujemo na profesionalnosti i velikom znanju koje su prenijeli na polaznike kursa. Zahvaljujemo se i i kolegama iz GSS stanice Visoko kao domaćinu, koji su nam ukazali nesebično gostoprimstvo te doprinijeli samom kvalitetu edukacije.

Organizacijom i pohađenjem ovog kursa GSS stanica Sarajevo je uveliko proširila svoj djelokrug i stavila na raspolaganje spasioce koji će ustupiti svoje slobodno vrijeme kako bi uvijek bili dostupni našim građanima u slučaju potrebe, iskreno se nadajući da do nesreća neće doći. U svakom slučaju Stanica Sarajevo je spremna da odgovori u svim situacijama spašavanja, pa tako i na vodi.

Organizacij Rescue 3 Europe osigurava i isporučuje najsavremenije kurseve za tehničke službe iz djelokruga spašavanja. Osigurali su više od 190 000 uspješnih spašavanja iz vode, skučenih prostora i uz pomoć opreme za vertikalni transport, u više od 30 zemalja od 1979. godine. Reputacija za najbolju praktičnu nastavu koja se danas nudi u svijetu, potaknula je značajan rast Rescue 3 kurseva širom svijeta u zadnjih nekoliko godina.

 

 

 

Vaš GSS Team...

Facebook