U toku prijepodnevnih sati dana 23.01.2017. godine Gorska služba spašavanja – stanica Sarajevo zaprinila je poziv i dobila informaciju o jednoj nestaloj osobi na lokalitetu Igman-a. Dojavu o nestanku smo prvo primili od porodice a netom kasnije i od Operativno Komunikacijskog Centra (OKC) 121.

Podignuta je uzbuna i pripravnost stanice, ekipa sa Bjelašnice-Igmana je krenula kao prva grupa u potragu a nakon određenih priprema i druga ekipa sa potražnim psom - Šmekijem. Pošto se radi o jako velikom rejonu potraage nakon približno tri sata potrage odlučili smo se i na korak da u javnost pustimo fotografiju sa opisom gdje tražimo pomoć graađanstva ali u tim trenutcimo dobijamo informaciju o približnom lokalitetu nestale muške osobe. U jako kratkom vremenu pronalazimo nestalo lice sa blažim ogrebotinama i povredama ta dosta pothlađenog. Nakon pružanja prve i urgetne medicinske pomoći te zagrijavanja astro folijama predajemo ga službi hitne medicinske pomoći. Time je potražna akcija uspješno i relativno brzo okončana sa naglaskom da naš potražni pas, Šmeki, kojeg smo nedavno dobili opravdava sva sredstva uložena u njega i njegovu obuku. Ovo je i prva stvarna potraga našek Šmekija i kao takva uspješno završena na zadovoljstvo sviju.

Moramo naglasiti da je Gorska Služba Spašavanja - stanica Sarajeva na terenu imala i pomoć od GSS službi: Novi Grad, Hadžići i Ilidža koje su se uključile u potragu te time ojačale naše timove na terenu. Nakon uspješne akcije je dogovorena i zajednička saradnja o kojoj ćemo razgovarati u toku mjesaca februara. 

U toku današnjeg dana GSS - stanica Sarajevo je imala i tri intervencije na ski stazama Bjelašnice. Radilo se o posjekotini donje usne na ulaznoj stanici lifta K1 (Koljevka), povreda butne kosti u ciljnoj ravnini (Babin Do) te povreda koljena u podnožju staze br. 3.

 

Vaš GSS Team...

Facebook