Nije na odmet ponoviti 10 FIS pravila o ponašanju na skijalištu!!!

10 FIS pravila:

1. Pažljivo prema drugim skijašima

fis pravilo 01

Svaki skijaš ili snowboarder treba se ponašati tako da nikoga ne ugrožava ili ga ometa. Skijaš nije odgovoran samo za svoje pogrešno ponašanje, već i za posljedice loše opreme. To vrijedi također i za upotrebu novo razvijenih sportskih rekvizita.

 

 

 

 

2. Kontroliranje brzine i načina vožnje - skijaško znanje

fis_pravilo_02

Svaki skijaš treba se skijati tako, da se može pravovremeno zaustaviti. Svoju brzinu i način vožnje mora prilagoditi terenskim, snježnim i vremenskim uvjetima kao i gustoći prometa na stazi. Sudari na stazi često su posljedica prevelike brzine, nekontroliranog načina vožnje ili pomanjkanja pažnje prema događajima na stazi. Na području svoga vidnog polja skijaš ili snowboarder, mora biti u mogućnosti zaustaviti se, skrenuti u stranu tj. izbjeći sudar sa drugim skijašem. Na nepreglednim mjestima ili u gužvi potrebno je skijati polako, pogotovo uz rubove staza, na prijelomnicama i uz rubove liftova i žičara.

 

 

 

 3. Izbor smjera vožnje - skijanja

fis_pravilo_03

Skijaš ili snowboarder koji dolazi odozada, mora prilagoditi smjer svoje vožnje tako da ne ugrožava skijaša ispred sebe. Skijanje je sport slobodnoga kretanja gdje svako skija gdje i kako želi, dok poštuje pravila, poštuje prostor drugih te ima na umu osobne sposobnosti i trenutnu situaciju na skijalištu.Prednost ima prednji skijaš. Ko skija za nekim u istom smjeru, treba držati dovoljan razmak, da skijašu pred sobom ostavi dovoljno prostora za njegovo slobodno kretanje.

 

 

 

 4. Pretjecanje

fis_pravilo_04

Preticanje je dozvoljeno odozgo, slijeva i s desna, naravno, ako je udaljenost pri pretjecanju dovoljna da pretjecanom skijašu omogućava dovoljno prostora za sva njegova namjerna ili nenamjerna kretanja.Skijaš ili snowboarder koji pretjeće u potpunosti je odgovoran za cijeli manevar pretjecanja na način da ne uzrokuje nikakve poteškoće pretjecanom. To vrijedi i za skijanje pored skijaša koji stoji na mjestu.Skijaš koji pretjeće drugoga, u cijelosti je odgovoran za dovršenje pretjecanja, na način da pretjecanom skijašu ne prouzroći poteškoće. Odgovoran je toliko vremena, dok ne završi pretjecanje. To pravilo vrijedi također i kada se pretjeće skijaš koji stoji na mjestu.

 

 

 

 5. Uključivanje na stazu i nastavak skijanja

fis_pravilo_05

Svaki skijaš koji se želi uključiti na uređenu stazu, nakon zaustavljanja ili se kreće prema gore, mora se pogledom prema gore i dolje uvjeriti da to može učiniti bez opasnosti za sebe ili druge.Iskustvo je pokazalo da uključivanje na stazu i nastavak skijanja često dovodi do nesreće. Zato je nužno potrebno da se skijaš koji se ukljućujue u "promet" uključi harmonično i sigurno za sebe i za druge. Kada nastavlja sa skijanjem nastavlja sporije pa zato i ima prednost pred bržim skijašima i onima koji dolaze odozgo.Prema pravilu 3. razvoj skija sa povećanim bočnim lukom (carving skije) i dasaka za snowboard omogućavaju tj. dozvoljavaju njihovim korisnicima, voženje zavoja i skretanje na padini prema gore. tako se skijaši kreću u suprotnom smjeru od prometa padinom prema dolje. Zato se moraju pravovremeno uvjeriti, da to mogu i učiniti, radi sebe i drugih.

 
 

 

6. Zaustavljanje

fis_pravilo_06

Svaki skijaš ili snowboarder mora izbjegavati zaustavljanje na uskim ili nepreglednim dijelovima ako to nije nužno potrebno. Skijaš koji je tamo pao, mora se što je moguće prije maknuti, tj. upozoriti na svoju prisutnost. Jedino na širokim dijelovima staza skijaši ili snowboarderi smiju se zaustavljati na sredini, a inače trebaju stati na rubu staze. Uski i nepregledni dijelovi, koje je nemoguće ili teško vidjeti, moraju ostati slobodni. Pri padu skijaš neka pokuša upozoriti na svoju prisutnost, ukoliko se iz razumljivih razloga ne može maknuti sa nesigurnog dijela staze.

 

 

 7. Penjanje ili spuštanje (silaženje)

fis_pravilo_07

Skijaš ili snowboarder koji se penje ili silazi pješice mora to činiti samim rubom staze. Kretanje u krivom smjeru od glavnog "prometa" predstavlja za skijaše nepredviđenu prepreku. Također i tragovi hodanja uništavaju samu stazu pa i na taj način ugrožavaju skijaše.

 

 

 

 

 

 8. Poštivanje znakova i oznaka

fis_pravilo_08

Svaki skijaš mora poštivati oznake i signalizaciju. Staze se obzirom na težinu, označavaju zelenom, plavom, crvenom i crnom bojom. Skijaš ili snowboarder po slobodnoj volji izabire odgovarajuću stazu. Staze se također označavaju znakovima koji pokazuju smjer kao i upozorenja opasnosti ili zabrane skijanja. Ukoliko je staza označena kao zatvorena, takvu oznaku treba poštivati kao i znakove za opasnosti. Skijaš mora znati da su to upute za njegovu sigurnost.

 

 

 

 

9. Pomoć pri nesreći

fis_pravilo_09

Pri nezgodi svaki je skijaš dužan pomagati. Pomoć je bez obzira na zakonsku dužnost načelo sportskoga ponašanja. Tu spadaju pružanje prve pomoći, obavijest spasilačkoj službi i osiguranje mjesta nesreće. Bijeg sa mjesta skijaške nesreće jednako će biti tretiran kao i bijeg sa mjesta prometne nesreće u cestovnom prometu.

 

 

 

 

 

10. Dužnost legitimiranja

fis_pravilo_10

Svaki skijaš ili snowboarder, ukoliko je svjedokom ili sudionikom, odgovoran ili ne, mora se u slučaju nezgode legitimirati. Svjedoci su za civilno i kazneni pravni postupak nesreće od velikog značaja. Svaki odgovoran skijaš mora na taj način ispuniti svoju građansku i moralnu dužnost i bit dostupan kao svjedok. Informacije spasilačkoj službi i policiji kao i fotografije su važne pri rješavanju pitanja o krivici.

 

 

 

 

 

Srdačan pozdrav i vidimo se na skijalištima!!!

Vaš GSS Team...

Facebook