Gorska služba spašavanja – stanica Sarajevo prošlog vikendabila je angažovana na skijalištu Bjelašnica te sa dodatnim timovima bila pripravna zbog održavanja manifestacije „Studentski pohod na Bjelašnicu“ sa cca 1.000 prijavljenih učesnika i održavanja „Snowbord Europa cup 2017“ za koju smo bili zvanično pozvani, od strane organizatora.

Pored toga dobili smo poziv od organizatora pohoda na Bukovik i Lupoglav da svojim prisustvom doprinesemo bezbjednosti učesnika pohoda.

Snowbord Europa Cup 2017:

Po strogim zahtjevima organizatora i delegata FIS-a svakom treningu i run-u prisustvuju dva spasioca sa AKI čamcem, doktor sa trauma kompletom i lopatastim nosilima te jedan spasilac na službenim motornim sankama.
Već negdje oko 10:15h, dakle u prvim minutama zvaničnog treninga Snowbord Europa cup-a, takmičarka iz Poljske na „Big Air“ skakaonici pada na tvrdu snježnu podlogu usljed čega zadobija težak prelom obje kosti podlaktice. Brzom intervenciom spasilaca i uposlenika hitne pomoći takmičarka je zbrinuta i prebačena AKI čamcem do stacionara Hitne Pomoći u Babinom Dolu te dalje kolima hitne pomoći prebačena na KUM. Kvalifikacije i finale se završava bez povreda.

Noćni pohod na Bukovik – Noć punog mjeseca:

U noći između 11. i 12. februara a u organizaciji plaaninarskih društava PD „Runolist“ i PD „Bukovik“ iz Sarajeva održan je noćni pohod na Bukovik pod nazivom Noć punog mjeseca. Pohod je startao u 21:00h, protekao je bez intervencija a završio se uspješnim izlaskom svih učesnika na vrh Bukovik negdje iza 2 sata ujutro. Pohodu su se odazvala 12 članova GSS stanice Sarajevo.

Memorijalni pohod na Lupoglav

GSS stanica Sarajevo uspjela je uputiti ekipu na memorijalni pohod te tako dati doprinos kao i sigurnost čitavoj manifestaviji.

Na obezbjeđenju skijališta je bilo nešta više posla za spasioce usljed više povreda, ovim putem apelujemo na sve posjetioce, skijaše, bordere, sankaše i ostale da prilagode svoje aktivnosti shodno svojom fizičkom spremnošću. 
Negdje oko 13:10h dobijamo prijavu od strane uposlenika ZOI ''84 da se na lokalitetu kotlova a na stazi broj 3 nalazi skijaš koji je uslijed pada zadobio povrede vrata. Unesrećeni je uz pomoć AKI čamca transportovan u stacionar Hitne pomoći gdje je predat na dalju obradu a potom prebačen kolima Hitne pomoći na KUM.

 

 

Vaš GSS Team...

Facebook