Gorska služba spašavanja – stanica Sarajevo je u periodu 23. - 26. Februar sa 15 članova boravila u Republici Hrvatskoj i Sloveniji. Na poziv GSS Slovenije (GRS) u mjestu Mojstrana smo uzeli učešće na Međunarodnom takmičenju gorskih spasavalaca u vožnji "AKI" čamca.

Na pomenutom takmčenju GSS - stanica Sarajevo imala je  prijavljene četiri ekipe koje su u konkurenciji 50 posada ostvarili zapažene rezultate. Najbolji rezultat, treće mjesto, ostvarila je ekipa Sarajevo 4  u sastavu dr. Una Delić i Emir Murga.

Sa kolegama iz GSS Slovenije je dogovorena buduća saradnja na organizaciji sličnih evenata kod nas i učešće na predstojećim zajedničkim obukama i vježbama.Slobodno vrijeme spasioci su iskoristili da posjete Muzej planinarstva Slovenije a šest spasilaca je popelo obližnju feratu ocjene 5c.

Vrijeme provedeno u Zagrebu iskoristili smo za posjetu sajma nautike i seriji sastanaka sa čelnicima Hrvatske gorske službe spašavanja. Na pomenutim sastancima dogovorene su obuke Rescue 3 (spašavanje sa divljih voda), ITLS i BLS kurseve prve pomoći.
 
Ovom prilikom se zahvaljujemo domaćinima na iskazanom gostoprinstvu.
 

 

Vaš GSS Team...

Facebook