Proteklog vikenda (subota, 11.03.2017 god.)  Gorska služba spašavanja – stanica Sarajevo je u sklopu redovnog plana i programa održala međunarodnu vježbu potrage u lavinama sa kolegama iz Hrvatske.

Na vježbi su pored članova GSS - stanice Sarajevo učestvovali i gosti iz Hrvatske Gorske Službe Spašavanja - stanice Gospić, koji su došli na poziv stanice Sarajevo. 
U toku vježbe lavinskog spašavanja, prezentirane su tehnike koje se koriste u GSS - stanici Sarajevo, nakon toga su gosti prezentirali svoju opremu i sistem rada u lavinama. Nakon uspješno okončane potrage, pronalaskom zakopanog predmeta, prešlo se na drugi dio vježbe u kojem se organizovla potraga uz pomoć potražnog psa Gorske službe spašavanja – stanica Sarajevo u kojoj se nakon uspješnog pronalaska unesrećenog pristupilo izvlačenju sa teško pristupačnog terena te transporta u podnožje planine - Babin do.

Ovom združenom vježbom uz pomoć kolega iz HGSS-a, članovi GSS - stanice Sarajevo su unaprijedili svoje tehnike spšavanja i potvrdili spremnost da profesionalno odgovore i pruže potrebnu pomoć u slučaju ovakvih nesreća.

Zahvaljujemo se kolegama iz HGSS-a na uspješnoj saradnji...

 

Vaš GSS Team...

Facebook