Članovi Gorske službe spašavanja - Stanica Sarajevo su 20. maja održali dvije vježbe na širem lokalitetu vodopada Sskakavac. Radilo se o potražnoj vježbi i vježbi stijenskog spašavanja.

U potražnoj vježbi, članovi su raspoređeni u 5 timova te po dogovoru krenuli u potragu u pet pravaca. Sa vođama timova su vršili pretragu područja a uz pomoć komunikacije sa Operativnim Centrom i napredne tehnologije praćenja lokacije putem GPS tehnologije, koja se nalazi u digitalnim stanicama, kretanje po terenu je bilo koordinirano uz stalnu komunikaciju sa Kantonalnim Operativnim Centrom Civilne Zastite.

Scenarij je bio: Dobija su dojava da su dvije djevojke izgubljene u području Skakavca. Nakon opisanih radnji na terenu djevojke su pronađene za jedan sat i čedrdeset minuta bez ikakvih ozlijeda te su vraćene na zborno mjesto. U sklopu tima br. 5 bio je i naš potražni pas - Šmeki koji svaku priliku koristi za trening. Ujedno je taj tim prvi pronašao obje žrtve.
 
Vježba stijenskog spašavanja je bila nešto komplikovanija, sa obzirom na nepovoljne vremenske uslove. Pratila nas je jaka kiša a samim tim i blatnjav teren - čime je bilo otežano izvlačenje unesrećene osobe. Članovi su raspoređeni u 4 tima. Prvi tim je vršio spuštanje unesrećenog niz stijenu do staze u podnožju vodopada Skakavac, dok su ostala 3 tima vršila izvlačenje unesrećene osobe do makadamskog puta iznad vodopada. Obje vježbe su uspješno okončane uz sjajno druženje ali i ozbiljan i naporan timski rad još jednom smo pokazali znanje, dobru organizaciju, te najbitnije - spremnost na naporan i timski rad.
 
Sa nama na pomenutim aktivnostima su bili i članovi GSS - stanice Hadžići, te Mirsad Medić - pomoćnik direktora CZ za mjere zaštite i spašavanja. Kantonalni Operativni Centar Civilne Zaštite nam je ustupio digitalne motorole za komunikaciju, a kako se u digitalnim uređajima nalazi i GPS lokator uz pomoć GIS-a su spasioci sve vrijeme bili geografski locirani na terenu.

 

 

Vaš GSS Team...

Facebook