Članovi Gorske Službe Spašavanja - stanice Sarajevo su u periodu 04. - 06.07.2017., sa kolegama iz stanice Visoko na lokalitetu gornjeg toka rijeke Neretve i Boračkog jezera, kroz niz vježbi proveli teoretsku i praktičnu obuku iz oblasti spašavanja na vodi i pod vodom.

Nakon podizanja kampa i pripreme opreme za pretstojeće vježbe, u subotu ujutro se pristupilo vježbama spašavanja na brzim vodama, kojima je prethodila montaža Tirolske žičare na jako nepristupačnom terenu. Uslijedila je demonstarcija korištenja novopridošle opreme u sklopu koje se nalaze i suha odijela čije oblačenje na + 40 C je predstavljalo pravi izazov, te pokazalo nemjerljiv entuzijazam pojedinih članova. Za sprječavanje dehidracije se pobrinula Neretva, koja nas je počastila svojom ledeno pitkom vodom.
U popodnevnim satima, nakon kraće pauze odvijala se potražna vježba u Boračkom jezeru. Ronilačke ekipe su imale simulirani zadatak pronalaska utopljenika. Lokacija potrage je obezbjeđena čamcima i markirana isticanjem ronilačke Bove. Loši uslovi ronjenja, zbog izrazito smanjene vidljivosti, nisu omeli potragu koja je uspješno okončana nakon 40 minuta.
U nedelju je uslijedio ponovni susret sa rijekom Neretvom, njenim ljepotama i opasnostima koje krije ispod površine. Spašavanje unesrećenog na vodi, te potraga čamcem su obilježile cijeli dan. Simulacije realnih situacija sa jednim ili više unesrećenih su pokazale timski rad i saradnju stanica.

Nesebično pomaganje i želja za spašavanjem ugroženih osoba i imovine su još jednom pokazale da se volonterski rad svih članova isplati kroz neprocjenjivo zadovoljstvo i čast u spašavanju. Sav znoj i napor vježbanja su zanemarivi u udnosu na osmjeh i pogled spašene osobe bez i jedne izgovorene riječi.

 

 

Vaš GSS Team...

Facebook