Gorska Služba Spašavanja - stanica Sarajevo je imala dosta aktivnosti tokom proteklog vikenda (15.-17.09.2017 godine) pa čemo nastojati predstaviti Vam kako provodimo vrijeme kada nismo direktno u spašavanju ljudskih života.

Porodični dan Općine Novo Sarajevo:

15. septembra 2017 godine je održan 12. tradicionalni "Porodični dan" na Vilsonovom šetalištu, gdje su se prisutni mogli upoznati sa organizacijama i udruženjima koja djeluju na području općine Novo Sarajevo. Gorska Služba Spašavanja - stanica Sarajevo je najmlađima pokazala opremu i neke od tehnika spašavanja.

Zajednička vježba sa HGSS - stanica Gospić:

U subotu (16. septembra 2017 godine) je GSS - stanica Sarajevo sa svojih sedam članova održala zajedničku vježbu sa kolegama iz HGSS-a u Gopsiću. Složena vježba je održana na lokalitetu Baških oštarija a sadržavala je segmente potrage unesrečenih uz pomoć potražnih pasa i drona (bespilotne letjelice). Lociran je jedan unesrečeni penjač na stijeni nakon čega jedna od ekipa pristupa spašavanji sa stijene a uporedo na drugom lokalitetu se sspašavaju dva paraglajdera sa drveta. Ovo je naatavak uspješne suradnje sa stanicom Gospić, a ujedno i sa Hrvatskom Gosrkom Službom Spašavanja.

Moramo naglasiti da je nekoliko članova naše stanice učestvovalo na XI. Sarajevo Coca-Cola polumaratonu te da naši članovi aktivno učestvuju i provode edukaciju u Sarajevskoj Školi Alpinizma.

 

Vaš GSS Team...

Facebook