Od 29.09 do 01.10.2017 godine petočlana ekipa iz Gorske Službe Spašavanja - stanica Sarajevo učestvovala je u obuci "Prva Pomoć u planinama i neprisutupačnim područjima" koju organizira Hrvatska Gorska Služba Spašavanja. Obuka se održavala na lokalitetu skijališta Platak, u blizini Rijeke. Tokom 3 intenzivna dana polaznici su obrađivali sljedeće teme: nesreće u planinama, oživljavanje BLS, pregled unesrećenog, ozljede i rane, unutrašnje povrede i šok, povrede lokomotornog sistema i amputacije, povrede glave, povrede grudnog koša, povrede trbuha, opekline, promrzline, smrtonosne povrede, transport unesrećenog, upotreba kisika, internističke bolesti, udar groma, bolesti koje izazivaju životinje, suspenzijski sindrom, visinska bolest, lavine, medicinska oprema, higijenske mjere u spašavanju.
Fokus je bio na praktičnom radu u realnim uslovima u kojima rade Gorske službe spašavanja, te su ekipe zbrinjavanje povrijeđenih uvježbavale u šumi oko doma, u punoj opremi do kasno u noć.
Svi polaznici iz naše stanice su uspješno završili ovaj kurs koji je pored velikog znanja od polaznika tražio da pokažu odgovarajuću mentalnu i fizičku spremnost. Svi članovi stanice redovno rade na poboljšanju i obnavljanju znanja iz različitih oblasti spašavanja. Na ovaj način osiguravamo povećanju nivoa znanja u cijeloj stanici i poboljšanju sigurnosti svih ljubitelja prirode koji bi mogli trebati našu pomoć.

 

Vaš GSS Team...

Facebook