IZLETNICI I PLANINARI - OPREZ !!!

U subotu, 30. maja 2009. godine oko 20:20 sati, Gorska služba spašavanja - Stanica Sarajevo obaviještena je od Centra za obavještavanje Kantona Sarajevo i Policijske uprave Centar da se na lokalitetu vodopada Skakavac izgubilo šestero tinejdžera, uzrasta od 15 do 18 godina. Naime, dvije djevojke i četverica momaka na to izletište su se uputili samoinicijativno, a potom se izgubili, vjerovatno usljed nepoznavanja terena.

Nije se, dakle, radilo o organiziranom školskom izletu.

Odmah po prijemu poziva, na intervenciju su, iz dva pravca, krenule dvije ekipe spasilaca Gorske službe spašavanja - Stanica Sarajevo. Izgubljena djeca su pronađena vrlo brzo, oko 21:10 sati u užem području Skakavca-Uževica. Bili su vidno iscrpljeni, žedni i uplašeni, ali bez povreda, te su ih spasioci GSS – Stanica Sarajevo prebacili na adrese stanovanja. O akciji i stanju na terenu su odmah obaviješteni policijski organi i Centar za obavještavanje KS.

 

Imajući u vidu da će zbog predstojećih ljepših vremenskih prilika, građani u sve većem broju posjećivati planine i izletišta, APELIRAMO na sve njih da se drže markiranih puteva, da ne idu sami na planine, da se ne odvajaju od grupe. 
Korisne informacije i savjeti izletnicima, planinarima, alpinistima mogu se pronaći i na našem site-u
www.gss-sarajevo.com. 

U slučaju nesreće, građani mogu obavijestiti Gorsku službu spašavanja – Stanica Sarajevo na br. telefona  +387 61 299 443.
Podsjećamo i na broj policije - 122, te Hitne pomoći
- 124 


Gorska Služba Spašavanja
Mountain Rescue Service

Centar za obavještavanje

121

+387 62 654 456
+387 61 299 443

gss@gss-sarajevo.com