2009. godina

Ekipa od 15-tak spasilaca, članova Gorske službe spasavanja iz stanice Sarajevo spremna je u slučaju potrebe uključiti se u potragu za posadom i zrakoplovom 'cessna', nestalim na Velebitu prije pet dana, potvrdio je Feni načelnik Stanice Sarajevo Adnan Podžo.
Cesna

Ekipa od 15-tak spasilaca, članova Gorske službe spasavanja iz stanice Sarajevo spremna je u slučaju potrebe uključiti se u potragu za posadom i zrakoplovom 'cessna', nestalim na Velebitu prije pet dana, potvrdio je Feni načelnik Stanice Sarajevo Adnan Podžo.
Cesna

NA IGMANU PRONAĐENA DVOJICA IZGUBLJENIH DJEČAKA, KUVAJTSKIH DRŽAVLJANA

 Pripadnici Gorske službe spašavanja – stanica Sarajevo sinoć su na području Igmana pronašli dvojicu dječaka, kuvajtskih državljana koji su se u večernjim satima izgubili na tom izletištu.

 Dječaci, uzrasta 12 i 17 godina, članovi su karate kluba, koji je u Sarajevu na sportskim pripremama. Na Igmanu su se sinoć oko 20:30 sati odvojili od grupe s kojom su bili na izletu i uputili se ka šumskom području, te im se od tada gubi trag. Gorska služba spašavanja – stanica Sarajevo je o njihovom nestanku obaviještena u 21:30 od strane Policijske uprave Hadžići. Petočlani tim GSSSS je odmah izašao na lice mjesta i dječake pronašao nakon sat vremena i 20 minuta na lokalitetu Josipove staze na Igmanu. Dječaci su bili preplašeni i podhlađenog tijela.

APELIRAMO na sve izletnike da se drže markiranih puteva, da ne idu sami na planine, da se ne odvajaju od grupe. 
 

U slučaju nesreće, građani mogu obavijestiti Gorsku službu spašavanja – Stanica Sarajevo na br. telefona  +387 61 299 443.

 

 

POTRAGA ZA AMROM SMAJIĆ

Večeras do 19:30 sati još nije pronađena Amra Smajić (50), koja je nestala jučer na lokalitetu Bijele tabije u sarajevskom naselju Vratnik. Akcija je prekinuta do sutra ujutro, kada se potraga nastavlja. 

Dva tima Gorske službe spašavanja – stanica Sarajevo od ukupno 15 spasilaca tragaju za nestalom od jučer u prijepodnevnim satima. Akcija je provođena na širem području Bijele tabije, Banig zuba i Moščanice, i to i zemaljski i alpinistički (spuštanjem spasilaca niz stijene ka nepristupačnim terenima). Potragu su nadzirali predstavnici PU Stari grad, a na mjestu događaja bila je i porodica nestale (suprug i dvojica sinova).

Amra Smajić posljednji put je viđena jučer oko 11 sati na lokalitetu Moščanice. U trenutku nestanka na sebi je imala roza majicu i crni šorc. Nestanak je odmah prijavljen policijskim organima Kantona Sarajevo, koji su o tome obavijestili i Gorsku službu spašavanja - Stanica Sarajevo.

Potraga se nastavlja sutra u ranim jutarnjim satima, a akciju traženja preuzimaju policijski organi.

IZLETNICI I PLANINARI - OPREZ !!!

U subotu, 30. maja 2009. godine oko 20:20 sati, Gorska služba spašavanja - Stanica Sarajevo obaviještena je od Centra za obavještavanje Kantona Sarajevo i Policijske uprave Centar da se na lokalitetu vodopada Skakavac izgubilo šestero tinejdžera, uzrasta od 15 do 18 godina. Naime, dvije djevojke i četverica momaka na to izletište su se uputili samoinicijativno, a potom se izgubili, vjerovatno usljed nepoznavanja terena.

Nije se, dakle, radilo o organiziranom školskom izletu.

U subotu u poslijepodnevnim satima, Gorskoj službi spasavanja stanica Sarajevo upućen je poziv od Centra za obavještavanje da je na lokalitetu između Čavljaka i Bukovika ( pješčana ravan ) jedan planinar povrijedio nogu i da nije u mogućnosti nastaviti put prema Sarajevu. Riječ je o S.V. iz Sarajeva, rođ. 1941 godine, član P.D. Lisin.
a2009_Cavljak2

Danas je peti dan potrage za nestalom Cesnom i posadom na Velebitu. Od jutros je na terenu 150 pripadnika policije, specijalne Vojne policije i HGSS-a ( Hrvatska gorska služba spasavanja ). Ova nesreća potaknula je članove Gorske službe spasavanja Stanica Sarajevo da kolegama iz Hrvatske zvanično ponude pomoć u traganju za avionom koji se srušio na Velebitu. U slučaju potrebe, u Hrvatsku bi išla ekipa od 15-ak spasilaca iz GSS stanica Sarajevo.

Gorska Služba Spašavanja
Mountain Rescue Service

Centar za obavještavanje

121

+387 62 654 456
+387 61 299 443

gss@gss-sarajevo.com