Slika novostiU nedjelju poslijepodne u Akademskom smjeru, u stijeni Anića kuka uspješno je odrađena akcija spašavanja alpinistice koja je prilikom penjanja ozlijedila nogu. U akciji spašavanja osim dežurnog tima HGSS Stanice Zadar sudjelovali su članovi iz stanica Karlovac, Ogulin, Rijeka i Zagreb te Gorske službe spašavanja Bosne i Hercegovine.


 

Dana 30.  travnja u 13.55 sati dežurni tim HGSS Stanice Zadar u Nacionalnom parku  Paklenica zaprimio je poziv iz Županijskog centra 112, o ozlijeđenoj penjačici u zapadnoj stijeni Anića kuka, smjer Akademski sužine 180m i težine 4b. Radilo se o troje penjača, odSlika novostikojih je jedna ženska osoba ozljedila skočni zglob u trećoj dužini, na visini od oko 100 m. Kako zbog ozljede nije bila u stanju nastaviti penjanje, zatražena je pomoć HGSS-a.

Slika novostiČlanovi HGSS-a su se uputili prema mjestu nezgode i pružili prvu pomoć. Nakon toga je uslijedio transport s mjesta nezgode do podnožja stijene, zatim je nastavljen višesatni transport po izuzetno zahtjevnom terenu s brojnim odronima kamenja koji su ugrožavali gorske spašavatelje.

Transport unesrećene penjačice dodatno je  otežavala kiša, koja je stijenu činila kliskom I vrlo opasnom za kretanje. Unesrećena osoba je na parkiralištu kanjona Velike Paklenice predana ekipi hitne medicinske pomoći na daljnju skrb. U akciji spašavanja dežurnom timu HGSS Stanice Zadar nesebično su pomogli članovi HGSS stanica: Karlovac, Ogulin, Rijeka i Zagreb te  jedan član Gorske službe spašavanja Bosne i Hercegovine.


Gorska Služba Spašavanja
Mountain Rescue Service

Centar za obavještavanje

121

+387 62 654 456
+387 61 299 443

gss@gss-sarajevo.com