2011. godina

Akcija_Decembar2011_1 Akcija_Decembar2011_2

U ranim jutarnjim satima 18.12.2011. godine oko 01:40, Gorska Služba Spašavanja stanica Sarajevo je dobila poziv od strane dežurnog doktora Hitne pomoći Sarajevo, te nas obavijestili da u planinarskom domu Ibrahim Fejzić – Dedo nalazi grupa mladih planinara koji su se u toku dana otrovali hranom koju su sami pripremali.

Dana 01.09.2011 u 00:10 sati od strane operativnog centra MUP-a KS upučen je poziv za pokretanje potražne akcije na lokalitetu Čavljaka. Naime radilo se o nestanku Imamović  Sabahudina te, I. E. (8), I.I.(4), M.A. (5), kojima se gubi svaki trag predhodnog dana u 15:20 sati kada je Imamović Sabahudin obavio zadnji telefonski poziv prije nego je ostavio mobitel u autu da se puni.
GSS stanica Sarajevo, je učestvovala sa dva tima sastavljenog od tri spasioca i  četiri pripravnika i dva tima u pripravnosti.  ;
1. Adnan Podžo
2. Damir Frenjo
3. Danijel Doležal
4. Miran Karabašić
5. Adis Sabljica
6. Dino Bajić
7. Dženadin Velađić
i jednim motornim vozilom Toyota HILUX reg.oznake: A49 -K- 716, i slijedećom ličnom i kolektivnom opremom:
- Baterijske svjetiljke
- Mobilne radio stanice Motorola GP340
- GPS uređaji
- Topografska karta područja pretrage
- Lični set prve pomoći.
Iz Sarajeva smo krenuli u 00:17 sati, te na lokalitet Čavljaka stigli u 00:30 sati i sastali se sa jedinicom za podršku MUP-a KS, PU Centar, te rodbinom i komšijama nestalih.
Prije našeg dolaska prisutne ekipe su već pretražile jedan dio terena te je odlučeno da im se pridružimo u dva tima, od kojih je jedan išao sa Uževice prema vodopadu Skakavac šumskim putem a drugi makadamskim putem na vidikovac iznad vodopada.Nakon spajanja ekipa podno vodopada i pronalaska tragova (papirne maramice,omot od čokolade,flaša od soka )koji bi se mogli dovesti u vezu sa nestalim sve ekipe se ponovo sastaju na Uževici te se potraga dalje usmjerava na lokalitet Nahorevskih  brda koja nije dala nikakve rezultate te se odlučuje sa prekidom potrage u 04:30 i nastavljanjem iste u 06:00.Nastavkom akcije ekipe se ponovo raspoređuju te se nestali u 07:20 pronalaze na lokalitetu ..... podhlađeni i bez povreda.
Akcije je time završena u 07:30 te je sva oprema korištena za akciju vraćena ispravna.

Dana 01.09.2011 u 00:10 sati od strane operativnog centra MUP-a KS upučen je poziv za pokretanje potražne akcije na lokalitetu vodopada Skakavac. Naime radilo se o nestanku Imamović Sabahudina te, I. E. (8), I.I.(4), M.A. (5), kojima se gubi svaki trag predhodnog dana u 15:20 sati kada je Imamović Sabahudin obavio zadnji telefonski poziv prije nego je ostavio mobitel u autu da se puni. GSS stanica Sarajevo, je aktivno učestvovala sa dva potražna tima te dva tima koji su bili u pripravnosti.

SkakavacPotraga_03 SkakavacPotraga_04

 

Slika novostiU nedjelju poslijepodne u Akademskom smjeru, u stijeni Anića kuka uspješno je odrađena akcija spašavanja alpinistice koja je prilikom penjanja ozlijedila nogu. U akciji spašavanja osim dežurnog tima HGSS Stanice Zadar sudjelovali su članovi iz stanica Karlovac, Ogulin, Rijeka i Zagreb te Gorske službe spašavanja Bosne i Hercegovine.

Dana 22.04.2011. godine organizovana je posjeta selu Lukomir, namjera posjete je pregled starijeg stanovništva te podjela lijekova i hrane.

Učestvovali su: Federalni MUP Specijalna policiska jedinica, MUP  KS P.U. Trnovo, Ljekari ambulante iz Trnova, Načelnik Opstine Trnovo (Ibro Berilo) i GSS Stanica Sarajevo.

Lukomir2011_1 Lukomir2011_2

U dane vikenda, (26. i 27. 02. 2011. godine), Gorska Služba Spašavanja stanica Sarajevo na Bjelašnici je obezbjeđivala skijalište sa nešto većim brojem ljudstva zbog najavljenih gužvi. Na skijalištu je bilo neuobičajeno puno povreda, a samim tim i dosta posla za gorske spasavaoce. Između ostalih povreda, vrlo ozbiljna se desila na samom vrhu Bjelašnice koju smo, brzom intervencijom naše ekipe predvođene doktorom GSS-a, sanirali i krenuli u transport prema Babinom Dolu.

U tom trenutku, u 14.45 sati, Gorska Služba Spašavanja stanica Sarajevo prima poziv za pomoć od jednog unesrećenog skijaša koji se nalazio u lavini, pokrenutoj u malim Kotlovima. Dvoje spasavalaca, koji su se nalazili na samom vrhu Bjelašnice, odmah su krenuli prema lavinskom području. Ostatak ekipe je završio započeti transport ranije povrijeđenog skijaša i potom se odmah uputila na mjesto nesreće. Prve ekipe Gorske Službe Spašavanja, stanica Sarajevo, su na mjestu događaja bile već nakon cca. 15 minuta, a kasnije su pojačane i sa spasilačkim timovima pripadnika Specijalne jedinice FMUP-a i MUP-a KS, te ZOI-a 84. 

LavinaNaslovna

 

Gorska Služba Spašavanja
Mountain Rescue Service

Centar za obavještavanje

121

+387 62 654 456
+387 61 299 443

gss@gss-sarajevo.com