Danas (subota, 19. Januar 2013. god.) oko 15:20 minuta pripadnici Gorske Službe Spašavanja, Stanica Sarajevo, tokom svog redovnog obilaska skijališta na Bjelašnici, dobili su poziv da je došlo do nesreće, negdje iznad lifta Heliodrom. Informacija koju smo dobili bila je da je skijaš pao i zadobio tešku povredu noge koja obilno krvari. Brzom akcijom, dva pripadnika GSS, za 10 minuta su bili na licu mjesta ali zbog izutetno jakog vjetra 60-70 kmh te smanjenje vidljovosti trebalo je još 4-5 minuta da se unesrećeni locira. Nakon što su dobili unesrećenog na mobilni telefon pripadnici GSS-a su uspjeli precizno utvrditi lokaciju te došli do njega. Nakon zbrinjavanje duboke posjekotine u predjelu koljena unesrećeni je trasnportovan Aki-ja

čamacem za manje od 10 minuta te je nakon zahtjevnog spusta uz samanjenju vidljivost i nanose snijega unesrećeni je bio u stacionaru hitne o roku od 20 minuta. Time je aktivnosta izvlačenja od momenta poziva bila završena za 35-40 minuta čime je izbjegnuta potencijalna hipotermija, koja je prijatila zboga naleta vjetra koji je dodatno smanjivao i onako nisku temperaturu. U akcije je ukupno učestvovalo pet spasioca Gorske Službe Spašavanja, Stanica Sarajevo, koji ovom prilikom ističu brzu i dobru koordinaciju sa osobljem ZOI-ja i Hitne medicinske pomoći Sarajevo-stacionar Bjelašnica.

 

Gorska Služba Spašavanja, Stanica Sarajevo, poziva sve skijaše i bordere da u poslijepodnevnim satima zbog umora skijaju/bordaju u skladu sa svojom fizičkom spremom, da u otežanim vremenskim uslovima NE skijaju sami te ako ne posjeduju odgovarajuće znanje o konfiguraciji staze NE upućuju se na iste.


Gorska Služba Spašavanja
Mountain Rescue Service

Centar za obavještavanje

121

+387 62 654 456
+387 61 299 443

gss@gss-sarajevo.com