Subota 10.11.2012 10:03h

U toku je akcija spašavanja na Bjelašnici. Radi se o povrijeđenom radniku koji je radio na objektu, lokacija vrh Bjelašnice.

Detaljnije informacije u satima koji slijede.

BjelasnicaAkcija1_11_2012

 

U subotu 10.11.2012. godine oko 9.00 sati Gorska Služba Spašavanja stanica Sarajevo, dobila je dojavu o nesreći koja se dogodila na Bjelašnici u ruševnom objektu bivše JNA, rejon vrha Vlahinja. Radilo se o radniku firme "ORMAN" koji je kroz ventilacioni otvor na pomenutom objektu pao u prostoriju duboku cca. 15 metara. Ekipa spasioca je krenula ispred baze GSS stanice Sarajevo u pravcu Bjelašnice u 09.15 sati. Na vrh Bjelašnice spasioci su stigli u 10.20 te se odmah uputili prama pomenutom objektu.Na licu mjesta su zatekli pripadnike P.U. Trnovo,  osoblje Hitne pomoći Sarajevo te radne kolege od nastradalog radnika. Ljekari Hitne pomoći Sarajevo su nam saopštili da su uspjeli sa pripadnicima P.U. Trnovo da dođu do nastradalog te tom prilikom konstatovali smrt. Prilikom "snjimanja" objekta sa pripadnicima P.U. Trnovo ustanovilo se da nema potrebe za vertikalnim izvlačenjem tijela kroz otvor u koji je unesrecenu upao, već da postoji dovoljno bezbjedan horizontalni hodnjik kroz koji se tijelo može evakuisati. Uz konsultacije i odobrenje tužioca i dežurnim inspektorom spasioci Gorske Službe Spašavanja stanice Sarajevo su napustili mjesto nesreće. 
 
Inače pomenuti objekt se nalazi u neposrednoj blizini samog vrha Bjelašnice, i njegovo ruševno stanje u velikoj mjeri može da bude uzrok sličnih nesreća. Obzirom da je sve veća posjećenost planinara, turista i skijaša u pomenutom rejonu, molimo Vas da ovo shvatite i kao upozorenje te apelujemo na sve posjetioce, da izbjegavaju okupljanja u ovom i sličnim ruševnim objektima, da bi se izbjegle nesreće i eventualne povrede.

 

Hvala,

Vaš GSS team..

BjelasnicaAkcija2_11_2012


Gorska Služba Spašavanja
Mountain Rescue Service

Centar za obavještavanje

121

+387 62 654 456
+387 61 299 443

gss@gss-sarajevo.com