Dana 01.02.2020. godine Gorska Služba Spašavanja - stanica Sarajevo u 19:23 sati primila poziv od ženske osobe koja je obavijestila GSS da su dvije mlađe osobe od kojih je jedna osoba njen sin ostale na planini Bjelašnici. U nastavku razgovora rečeno je da uslijed iscrpljenosti i mraka koji se spustio nisu u mogućnosti doći do polazne tačke na kojoj su ostavili vozilo. 

Osoba je upućena da obavijesti Operativni centar na broj 121 te da prijavi slučaj. U međuvremenu Timovi GSS-a su stavljeni u pripravnost.

U 19:51 od strane Operativnog centra KCZ upućen je poziv GSS-u za izlazak na teren te pronalazak i transport unesrećenih osoba na sigurno.

Odmah po dobijanju poziva izvršena je analiza raspoloživih podatak, određena je moguća lokacija mjesta gdje se nalaze unesrećeni te je na teren upućen Dežurni tim sa terenskim vozilom a sa zadatkom da pokuša pronaći prohodan pristupni put prema lokaciji. Istovremneno je dat nalog da se dva dodatna Tima prebace na lokalitet sela Umoljani na planini Bjelašnici, te da iz tog pravca pješke krenu prema selu Lukomir kroz Crveni klanac.

Dežurni Tim jedan je utvrdio da nema mogućnosti da se selu Lukomir pristupi terenskim vozilima zbog velikih nanosa snijega koji se nalaze na pristupnim putevima. Dat je nalog da se u selo Umoljani izvrši prebacivanje motornih sanki te da se zajedno sa druga dva Tima - dežurni tim proba motornim sankama probiti do sela Lukomir.

Nakon više pokušaja prolaska i ručnog čiščenja sniježnih nanosa kako bi se probio put, četiri spasioca na dvoje motornih sanki prolaze kroz Crveni klanac, izlaze na Dugo polje te se uspješno probijaju do sela Lukomir gdje pronalaze tragove unesrećenih i na kraju u katunu pronalaze i same unesrećene u 00:07 sati.
Odmah se organizuje transport prema Umoljanima gdje svi Timovi zajedno sa unesrećenim stižu oko 01:00 sati.

U toku cijelog trajanja akcije vršena je komunikacija sa Operativnim centrom KUCZ, koji je i ovaj put dao značajnu podršku i suport izvođenju same akcije. Takođe GSS je imao podršku i FUCZ kao i PU Trnovo.

U akciji koja je uspješno izvedena učestvovalo je petnaest (15) spasilaca Gorske Službe spašavanja – stanica Sarajevo sa svom potrebnom opremom.

Vaš GSS Team - stanica Sarajevo
#cuvajtesepazitese

Facebook