U Divuljama održan skup predstavnika gorskih službi spašavanja s područja jugoistočne Europe

Sigurnost i spašavanje ljudskih života ne poznaju granice, a na sigurnost se i te kako može utjecati pravovremenom i osmišljenom pripremom – izjavio je pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Vinko Prizmić na jučerašnjem skupu predstavnika GSS-a s područja regije jugoistočne Europe koji je održan u Regionalnom centru za upravljanje katastrofama u Divuljama.

 

Na sastanku je, među ostalim, potpisan i sporazum o međuregionalnoj suradnji između hrvatskog GSS-a te istoimenih službi Slovenije, BiH, Crne Gore, Srbije i Makedonije, a očekuje se da će se sporazumu naknadno pridružiti i druge države iz okruženja, i to Grčka, Italija, Austrija, Albanija, Bugarska i Rumunjska.

Nacionalni program

 

DivuljePotpis

Rukovanje regionalnih predstavnika GSS-a ‘zapečatilo’ je sporazum
- Cilj ovoga skupa je zapravo otvoriti suradnju i zajedničkim snagama neurbane prostore regije učiniti što sigurnijima, pomoć i zaštitu što učinkovitijima, osigurati kompatibilnost obuke, opreme, kao i ostalih procedura djelovanja kako bismo se svi zajedno međusobno mogli potpomagati - ustvrdio je Prizmić.
 

Isto tako pokušat ćemo dogovoriti i optimalan i ujednačen sustav helikopterskog spašavanja, standarde pripreme prostora, mrežu pješačkih putova, kao i edukaciju ugrožene populacije i vodičkih službi, dok ćemo isto tako ujediniti sustav prekrivanja neurbanih područja, i to sigurnom radiovezom, u čemu HGSS ima značajnih iskustava.

 

Mi smo napravili nacionalni program projektiranja sigurnosti na prostorima izvan gradova i javnih prometnica i već provodimo niz mjera čiji se učinci očekuju spašavanjem ljudskih života, ali i u kvalitetnijem razvoju turizma – kazao je pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić.

Piše Jakov Žarko
Snimio Vladimir Dugandžić /cropix
http://www.slobodnadalmacija.hr

Stigli i eksperti iz BruxellesaBonsenIlja


Ovaj sastanak nastavak je niza do sada već odrađenih susreta koji je rezultirao sporazumom i dogovorom koji će olakšati i pristup EU fondovima.

 

Stručnu pomoć radi zajedničkog i usklađenog pristupa sredstvima EU-a u Divuljama su uz predstavnike RCADR-a pružili i eksperti iz Bruxellesa koji su saslušali interese i pravce razvoja regije u smislu dugoročnog i zajedničkog projektiranja sigurnosti na prostorima koji čine više od 80 posto teritorija svake od država sudionica ovoga skupa.

 

Među nazočnima bio je i visoki predstavnik pri Europskoj komisiji Ilja Bonsen.


Gorska Služba Spašavanja
Mountain Rescue Service

Centar za obavještavanje

121

+387 62 654 456
+387 61 299 443

gss@gss-sarajevo.com