Bjelašnica: Mirvad Zenuni upravljajući paraglajderom s velike visine se sručio na tlo
Zenuni (35) pao među brojne posjetioce • Zbog loma vratnog pršljena jučer operiran u bolnici Koševo
 
bjelasnica-snijeg21
Skijaši i posjetioci prvi pružili pomoć
Foto: Arhiv

Mirvad Zenuni (35) teško je povrijeđen nakon pada njegovog paraglajdera kojim je jučer poslijepodne jedrio na planini Bjelašnici kod Sarajeva. Povrijeđeni je u Klinički centar Sarajevo dovezen u 15.35 sati gdje mu je urađen CT glave, grudnog koša i cijelog tijela, jer se sumnjalo na brojne lomove kostiju.


Adnan Podžo, načelnik Gorske službe spašavanja jedinica Sarajevo, bio je direktni očevidac pada paraglajdera, te jedan od prvih koji su povrijeđenom pritekli u pomoć.
Podžo je s još nekoliko članova Gorske službe jučer skijao na Bjelašnici, a nemio incident desio se u momentu kada je stao u Babinom dolu da se odmori.

- On je praktično pao pred mene odmah kod "Benetona". Gledao sam ga dok je letio. Imao je punu kontrolu nad jedrom koje se 15 metara od zemlje jednostavno zatvorilo. On je tih 15 metara imao direktan, slobodan pad na noge - kazao nam je Podžo.

Prema njegovim riječima, na mjestu gdje je pao paraglajder među mnoštvom građana bila su i dvojica ljekara Kliničkog centra u Sarajevu koji su bili na skijanju. Njih trojica, zajedno s još četiri člana ekipe Hitne pomoći na Bjelašnici, među kojima je bio i jedan njihov ljekar koji nije bio na dužnosti, pružili su povrijeđenom prvu pomoć. Na mjestu nesreće zatekao se i veliki broj pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo koji su bili na vježbama.

Zenuni je, prema kazivanju Biljane Jandrić, portparolke Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo, zadobio frakturu drugog lumbalnog pršljena s koštanim ulomkom unutar kičme usljed čega mu je oduzeta lijeva noga. Povrijeđeni je jučer poslijepodne podvrgnut operativnom zahvatu.

Zemuni se nalazi u svjesnom stanju

Mirvad Zenuni, koji je juče povrijeđen nakon pada s paraglajderom na Bjelašnici, operisan je na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i u svjesnom je stanju, izjavila je portparolka KCUS-a Biljana Jandrić za Agenciju ONASA.

- On je prilikom pada zadobio frakturu drugog lumbalnog pršljena s koštanim ulomkom unutar kičme, usljed čega mu je bila oduzeta lijeva noga. Međutim, pacijent jutros osjeća bol u toj nozi, ali je još rano govoriti o oporavku, te ćemo vidjeti kako će se situacija odvijati, rekla je B.Jandrić.

Prema njenim riječima, danas će biti izvršena dodatna dijagnostika pacijenta, jer je juče bilo primarno da se pacijent zbrine.

- U svjesnom je stanju, komunikativan, a smješten je na Kliniku za neurohirurgiju, na Odjelu intenzivne njege, kazala je Jandrić.

Autor: B. CERIĆ/ONASA
26.01.2010. 07:54


Gorska Služba Spašavanja
Mountain Rescue Service

Centar za obavještavanje

121

+387 62 654 456
+387 61 299 443

gss@gss-sarajevo.com